Khamis, 18/07/2019

Modal Teroka Cara Terbaik Komersil R&D: Najib (Berita Harian-Nasional, 29 Mac 2007)

Datuk Seri Najib Razak mahu universiti tempatan dan syarikat swasta melaksanakan inisiatif modal teroka bagi mengkomersialkan hasil penyelidikan dan pembangunan (R&D) institusi pengajian tinggi (IPT).

 

Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan sememangnya menggalakkan universiti mencari pihak swasta yang boleh memanfaatkan hasil R&D IPT yang diiktiraf pada peringkat antarabangsa.

“Ia adalah satu daripada perkara yang ditekankan kerajaan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) supaya sebanyak mungkin hasil R&D yang diusahakan dapat dikomersialkan.

“Sebab itu kita tambah peruntukan untuk modal teroka dan kita juga menggalakkan universiti mencari pihak swasta yang boleh menggunakan R&D mereka untuk dikomersialkan,” katanya pada sidang media selepas berucap pada Forum Kewangan Islam Global (GIFF) di sini, semalam.

Kelmarin, akhbar ini melaporkan hanya 34 peratus atau tidak sampai tiga peratus daripada 1,143 hasil penyelidikan enam universiti tempatan yang memenangi pelbagai anugerah sejak 2000 hingga tahun lalu berjaya dikomersialkan.

Malah, sesetengah hasil penyelidikan itu terbengkalai begitu saja kerana tidak mendapat sokongan pihak industri, sedangkan kerajaan menyediakan peruntukan besar bagi menjalankan kajian itu.

Dalam RMK-9 saja, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) memperuntukkan geran RM2.9 bilion bagi membolehkan universiti memperbanyakkan hasil penyelidikan manakala Kementerian Pengajian Tinggi menyediakan RM200 juta.

Sebelum ini, Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Profesor Datuk Seri Dr Ibrahim Abu Shah, berkata kebanyakan pihak industri tidak yakin dengan hasil penyelidikan universiti tempatan menyebabkan sesetengah ciptaan itu terbengkalai.

Ditanya sama ada perlu diadakan satu skim bagi universiti dan syarikat swasta bergabung supaya hasil R&D dapat dikomersial, Najib berkata, setakat ini ia boleh dilakukan melalui modal teroka.

“Kita fikir mereka boleh tubuh syarikat yang dibiayai pemodal teroka,” katanya.

Mengenai status projek kereta api laju dari Kuala Lumpur ke Singapura, beliau berkata, ia masih dalam kajian dan projek berkenaan adalah inisiatif sektor swasta.

Katanya, terpulang kepada syarikat swasta terbabit mengkaji kesesuaian atau daya maju projek itu.

Ditanya sama ada kerajaan akan memberi sokongan kepada projek itu, Najib berkata: “Kita tengok dulu... asasnya ia mesti berdaya maju. Projek itu mesti berdaya maju dan mesti boleh dibiayai syarikat swasta.”

Ditanya sama ada ini bermakna kerajaan belum membuat kata putus mengenai projek kereta api laju itu, beliau berkata, perkara itu bergantung sama ada ia berdaya maju dan terpulang kepada syarikat swasta membuat kajian.

Kelmarin, Ahli Parlimen Johor Bahru, Datuk Shahrir Abdul Samad mempersoalkan mana yang lebih penting antara projek landasan kereta api berkembar dari Rawang ke Ipoh atau projek kereta api laju Kuala Lumpur-Singapura.

Beliau turut mempersoalkan kewajaran pembabitan Singapura dalam projek kereta api laju itu kerana sekiranya projek itu mahu diteruskan, maka jambatan perlu dibina menyeberangi Selat Johor untuk laluan kereta api itu.