Khamis, 18/07/2019

MM Vitaoils Sdn Bhd Tumpu Pasaran Eksport (Harian Metro, 6 September 2005)

Keputusan untuk terbabit dalam industri mengeksport bahan mentah komoditi memberi laluan kepada pemilik MM Vitaoils Sdn Bhd (MVSB) terus meningkatkan pasaran eksportnya.

Bermula sebagai pedagang produk berasaskan kelapa sawit sejak 1999 di Filipina, MVSB kini meluaskan pasarannya ke lebih banyak negara terutama ke Kazakhstan, Albania, Ukraine, Bulgaria, Russia dan negara Eropah.

Ikuti wawancara eksklusif wartawan Bisnes Metro (BM), Hayati Ibrahim bersama Pengarah Urusannya, Mazlan Muhamad mengenai cabaran dihadapi dalam perniagaannya di pejabatnya di Shah Alam, Selangor, baru-baru ini.

BM: Bagaimana timbul minat untuk menceburi bidang perniagaan komoditi?

MAZLAN: Sebenarnya sebelum menceburi perniagaan komoditi, saya bekerja di bahagian peruncitan komersial di Malaysia Airport Bhd (MAB) tetapi saya inginkan kerja lebih mencabar dengan menjual produk berasal dari negara ini.

Ketika itu, saya dapati Malaysia pengeluar bahan mentah komoditi utama seperti getah, kelapa sawit dan koko, oleh itu saya bertekad meneruskan perniagaan ini tetapi selepas 2002, saya dapati skop komoditi yang dikendalikan amat besar.

Lantas saya mengambil keputusan menumpukan kepada sektor kelapa sawit kerana ia menawarkan peluang lebih besar untuk berkembang terutama bagi produk hiliran dan berasaskan makanan.

BM: Adakah saudara menerima sebarang bantuan modal daripada mana-mana pihak dan apakah strategi dilaksanakan untuk memasarkan produk itu?

MAZLAN: Pada peringkat permulaan, saya mengeluarkan simpanan sendiri RM100,000 sebagai modal, kemudian mendapat pinjaman bank dan modal pusingan dari Perbadanan Usahawan Nasional Bhd (PUNB) RM1.2 juta.

Dari situ, saya memulakan perniagaan dan sehingga kini memperoleh modal berbayar RM4.9 juta manakala aset bernilai RM16 juta.

Memandangkan ketika itu kita tidak mempunyai keupayaan kecairan tunai yang besar seperti syarikat lain, saya mengambil keputusan mengeksport ke negara luar.

Saya mendapat nasihat dari Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan Majlis Penggalakkan Minyak Sawit Malaysia (MPOCPC) mengenai pasaran bagi produk yang ingin dikeluarkan.

Saya membina kilang sendiri di Seksyen 25, Shah Alam sebagai persediaan untuk memenuhi pasaran eksport. Kami juga membeli mesin dari United Kingdom (UK) bagi tujuan berkenaan.

Pasaran eksport pertama saya Filipina, disusuli negara Eropah, Romania, Poland dan Eropah Timur.

BM: Mengapa saudara menumpukan kepada pasaran eksport, bukan tempatan sperti biasa dilakukan usahawan baru?

MAZLAN: Ada beberapa sebab mengapa saya lebih menumpukan kepada pasaran eksport. Pertamanya, kami tidak mempunyai kecairan yang mantap tetapi dengan mengeksport, biasanya ia dilaksanakan melalui misi perdagangan atau dengan bantuan sesetengah pihak.

Secara tidak langsung, kita mendapat diskaun dari bank tempatan untuk meluaskan pasaran. Berbanding pasaran tempatan, pihak bank biasanya sukar memberikan diskaun atau apa-apa faedah malah kadang-kadang memerlukan kredit antara 90 atau 120 hari dan kita mempunyai masalah untuk memenuhinya kerana syarikat masih baru.

Faktor kedua, margin pasaran tempatan amat kecil dan terlalu banyak persaingan kerana negara kita terbabit dalam industri minyak kelapa sawit selama 30 tahun. Malah, sudah ada banyak syarikat pengeluar bahan berasaskan kelapa sawit berada di pasaran tempatan.

Faktor ketiga penerimaan pengguna kepada produk baru dengan kebanyakan pelanggan kurang yakin dengan produk baru dan tidak suka mencuba terutama jika dipasarkan di pasar raya tempatan.

BM: Adakah sukar untuk menembusi pasaran eksport?

MAZLAN: Bagi saya, tidak sukar memasuki pasaran eksport buat masa sekarang kerana kita mempunyai kemudahan internet, laman web, dan e-mel. Pendedahan mengenai syarikat amat luas berbanding satu ketika dulu yang hanya menggunakan surat, pos, telegram dan teleks saja.

Teknologi komunikasi kini lebih mudah dan kita tidak berhadapan dengan masalah untuk berhubung malah ia lebih memudahkan kerja. Malah, 80 peratus daripada pelanggan kami adalah mereka yang melayari laman web dan kami berurusan secara talian terus saja.

BM: Walaupun fokus utama kepada pasaran eksport, adakah saudara mengambil insiatif untuk terus meneroka pasaran tempatan?

MAZLAN: Kita sentiasa mencuba memasuki pasaran tempatan sedikit demi sedikit, namun bukan mudah untuk meneroka dengan cepat kerana ia bergantung kepada faktor tertentu, malah kami membuat tinjauan enam bulan sekali bagi melihat perubahan kehendak pelanggan.

BM: Apakah prinsip saudara ketika mengendalikan syarikat?

MAZLAN: Saya lebih suka membandingkan diri sendiri dengan mereka yang sudah lama terbabit dalam perniagaan. Di samping itu, pastikan juga apa yang kita ingin lakukan selaras dengan keupayaan sendiri, jika hanya mempunyai modal RM100,000 lakukan setakat termampu, jangan memaksa diri bersaing dengan mereka yang mempunyai pengalaman luas.

BM: Apakah perancangan masa depan saudara untuk terus memajukan syarikat?

MAZLAN: Saya ingin mempunyai satu ladang sendiri bagi memudahkan kami mendapatkan bahan mentah. Selain itu, saya ingin menambah nilai kepada produk sedia ada dengan mempelbagaikan keluaran seperti minyak soya dan bunga matahari.