Jumaat, 19/07/2019

Perfect Triangle Tawar Siswazah Jadi Usahawan (Utusan Malaysia, 15 Ogos 2011)

Shah Alam 14 Ogos - Hasrat untuk melahirkan kira-kira lima peratus siswazah menjadi usahawan perlu dimulakan lebih awal.

Bertitik tolak semangat ingin membantu anak muda tempatan untuk memulakan perniagaan, Perfect Triangle Sdn. Bhd. (Perfect Triangle) telah melancarkan kursus perniagaan praktikal kepada pelajar-pelajar universiti tempatan.

Pengarah Urusannya, Azman Bidin berkata, pihaknya telah menyediakan modul pembelajaran praktikal yang bersesuaian dengan kehendak pasaran semasa bagi membantu pelajar-pelajar ini apabila mereka tamat belajar dan ingin terus menceburi bidang perniagaan.

''Kami telah mengadakan perbincangan dengan pihak pengurusan universiti bagi mewajibkan pelajar-pelajar jurusan perniagaan untuk mengambil kursus disediakan kami dengan bayaran yang tidak membebankan.

''Kursus khas tersebut akan mengajar pelajar-pelajar secara praktikal bagaimana ingin memulakan perniagaan dari bawah sehingga ke peringkat berdiri di kaki sendiri. Apa yang diajar di kelas secara teori tidak sama seperti realiti,'' kata beliau kepada Utusan Malaysia di sini.

Azman berkata, pelajar-pelajar perlu didedahkan ilmu praktikal ini di peringkat awal supaya mereka tidak terkapai-kapai di luar dan menjadikan perniagaan sebagai kerjaya pilihan berbanding sebagai pengganti apabila tidak dapat bekerja makan gaji.

''Saya tidak mengatakan kursus teori tidak penting tetapi, bukankah lebih baik untuk pelajar-pelajar mengetahui kedua-duanya sekali bagi melengkapkan diri mereka apabila membuka sendiri perniagaan nanti.

''Selain mendapat latihan praktikal, syarikat turut akan mengeluarkan sijil kepada para pelajar apabila tamat menjalani kursus khas tersebut. Saya berani memberi jaminan apabila mereka tamat belajar nanti, mereka telah betul-betul bersedia menghadapi cabaran dunia perniagaan,'' jelas beliau lagi.

Azman berkata, Perfect Triangle juga bercadang untuk bekerjasama dengan dewan-dewan perniagaan tempatan untuk menganjurkan Liga Usahawan 1 Malaysia.

''Ia bagi melahirkan usahawan-usahawan berjaya di Malaysia tidak mengira bangsa atau agama. Ia terbuka kepada mereka yang berminat untuk mendapatkan ilmu dan berkongsi pengalaman mereka.

''Usahawan-usahawan yang menyertai liga tersebut perlu mencari modal mereka sendiri dan berusaha sehingga berjaya untuk membuka perniagaan. Pemenang akan dipilih berdasarkan kemampuan usahawan berdiri sendiri tanpa perlu mendapat pertolongan untuk meraih keuntungan,'' jelasnya.

Beliau berkata, mereka sedang mencari penaja bagi menjayakan liga tersebut.

Ditanya tentang perkembangan perniagaannya, Azman berkata, Perfect Triangle merupakan satu-satunya syarikat bumiputera yang mewujudkan keseluruhan rantaian daripada penciptaan (formula), perkilangan, pengedaran dan mewujudkan jenama sendiri selaku pencetus barang buatan Malaysia.

Perfect Triangle mengeluarkan 'fuel addictive' berjenama Perfect-T untuk enjin petrol dan enjin diesel.

''Tidak dapat dinafikan Perfect-T masih di peringkat pengenalan dan masih meraih minat pengguna untuk mencuba. Tetapi Perfect-T adalah satu-satunya produk yang berjaya dikeluarkan dan dikomersialkan dengan kajian dan kerjasama Universiti Teknologi Mara (UiTM).

''Perfect-T adalah hasil ciptaan formula oleh Prof. Ku Halim Ku Hamid yang merupakan Ketua Pusat Kajian Alam Sekitar, Fakulti Kejuruteraan Kimia.,'' katanya.

Syarikat juga merupakan mentor kepada siswazah perantis Perbadanan Usahawan Nasional Bhd. (PUNB) dan telah berjaya melahirkan sebahagian usahawan yang dibimbing dan dibangunkan melalaui program 'Smart Dealership'.